AranżacjePlanowanie wnętrzPoradyPorady remontowe

Drewniana podłoga w kuchni – czy to dobre rozwiązanie?

Podłoga jesionowa olejowana

Opinie na temat tego, czy podłoga drewniana jest dobrym wyborem do kuchni, bywają bardzo różne. Dlatego postanowiliśmy rozwiać najpopularniejsze obawy i wyjaśnić, na co zwrócić uwagę, by wybrać trwałą i odporną podłogę.

Drewno w kuchni? Najczęstsze obawy i opinie

Osoby, które zastanawiają się nad montażem podłogi drewnianej w kuchni, najczęściej zadają następujące pytania:

  • Czy drewniana podłoga jest wystarczająco wytrzymała?
  • Czy para wodna wydobywająca się podczas gotowania nie zaszkodzi podłodze drewnianej?
  • Czy deski ulegną odkształceniu i powstaną przebarwienia, jeśli wyleje się na nie jakiś płyn?

Odpowiedzi na te pytania zależą głównie od trzech kwestii: tego, jaka podłoga drewniana zostanie wybrana, jak będzie użytkowana i pielęgnowana.

Kluczowy jest wybór wysokiej jakości podłogi, która charakteryzuje się odpowiednią wytrzymałością. W kuchni świetnie sprawdzą się podłogi dębowe, jesionowe oraz wykonane z drewna egzotycznego. Nie mniej ważny jest sposób wykończenia podłogi. Olejowanie lub lakierowanie zabezpiecza podłogę przed uszkodzeniami, w tym przed odbarwieniami. Podłogi Baltic Wood są aż siedmiokrotnie lakierowane i fabrycznie utwardzane lub dwukrotnie olejowane. W zależności od grubości warstwy wierzchniej drewna, można je odnawiać dwu-, trzy- lub nawet dziewięciokrotnie.

Jeśli chodzi o obawy dotyczące podwyższonej wilgotności, to najczęściej są one niesłuszne. Odpowiednio zaimpregnowane deski drewniane bardzo dobrze znoszą warunki panujące w kuchni. Chwilowe zwiększenie wilgotności nie wpłynie na odkształcenie desek. Należy jednak pamiętać, że w pomieszczeniu regularnie powinna panować wilgotność na poziomie 45-60%, a jeśli na podłogę wyleje się jakiś płyn, to trzeba go jak najszybciej usunąć i przetrzeć deski wilgotną szmatką. Warto podkreślić, że zmiany wilgotności lepiej znoszą deski warstwowe niż lite.

Czasem można spotkać się też z opiniami, że podłoga drewniana nie jest dobrym wyborem do kuchni, ponieważ ulegnie uszkodzeniu, jeśli coś się na niej rozbije. Rzeczywiście jest prawdą, że upuszczenie ciężkiej wazy poskutkuje uszkodzeniem podłogi, ale będzie tak zarówno w przypadku podłogi wykonanej z drewna, jak i z płytek ceramicznych.

Oczywiście o podłogę drewnianą należy odpowiednio dbać, by zachowała ona piękny wygląd przez wiele lat. Zasady pielęgnacji zostały przedstawione w artykule pt. Pielęgnacja podłogi drewnianej – jak i czym ją czyścić?.

Szukasz podłogi idealnej?

U nas ją znajdziesz!

Zobacz ofertę

Podłoga drewniana w salonie z aneksem kuchennym

Podłoga drewniana stała się szczególnie popularna w salonach z aneksem kuchennym. Stosowanie dwóch różnych materiałów w części kuchennej i wypoczynkowej nie każdemu przypada do gustu. Ponadto takie rozwiązanie może optycznie zmniejszać przestrzeń, co nie jest pożądane w przypadku niewielkich pomieszczeń.

Podłoga drewniana jest świetnym wyborem bez względu na to, w jakim stylu ma być urządzone pomieszczenie. Pasuje zarówno do aranżacji nowoczesnych, klasycznych, jak i retro czy rustykalnych. Jest nieodłącznym elementem wnętrz skandynawskich czy prowansalskich.

Komentarze są zamknięte.